Går det att äta?

Faktaserie om framtidens mat

Spela avsnitt 1

Programmet kan bara ses i Sverige

Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser och experimenterar jorden runt i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat.

Information om

Rättigheter
Kan ses i hela världen
Nästa avsnitt
Tor 28 okt 02:00

Säsong 1

1. Jag vill ha kött!

Publicerades: Tor 7 okt 02:00

Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser jorden runt och experimenterar i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat. Hur ska vi klara oss utan hamburgaren? I Belgien har köttproduktionen blivit extrem och enorma kor måste kalva med kejsarsnitt. Samtidigt odlas biff i laboratorium i Nederländerna, i Kalifornien har man lyckat få vegofärs att blöda och i Japan odlar studenter kött hemma i köket. Del 1 av 5.Mer om programmet

Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser jorden runt och experimenterar i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat. Hur ska vi klara oss utan hamburgaren? I Belgien har köttproduktionen blivit extrem och enorma kor måste kalva med kejsarsnitt. Samtidigt odlas biff i laboratorium i Nederländerna, i Kalifornien har man lyckat få vegofärs att blöda och i Japan odlar studenter kött hemma i köket. Del 1 av 5.Mer om programmet

2. Framtidens sushi

Publicerades: Tor 14 okt 02:00

Är sushin utrotningshotad? Världens fiskbestånd är i akut fara men samtidigt säljs hotade arter i stor skala på fiskmarknaden. I Kanada har en extremt snabbväxande lax för första gången godkänts som livsmedel, i Norge odlas fisk i industriell skala i havet och i Finland ligger fiskodlingen på land vid ett pappersbruk. Vad säger sushikocken om att byta ut den hotade tonfisken? Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser och experimenterar jorden runt i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat. Del 2 av 5.Mer om programmet

Är sushin utrotningshotad? Världens fiskbestånd är i akut fara men samtidigt säljs hotade arter i stor skala på fiskmarknaden. I Kanada har en extremt snabbväxande lax för första gången godkänts som livsmedel, i Norge odlas fisk i industriell skala i havet och i Finland ligger fiskodlingen på land vid ett pappersbruk. Vad säger sushikocken om att byta ut den hotade tonfisken? Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser och experimenterar jorden runt i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat. Del 2 av 5.Mer om programmet

3. Behöver vi djuret?

Publicerades: Tor 21 okt 02:00

70 procent av alla fåglar på jorden är kyckling. Finns det alternativ till massproduktion och behövs egentligen själva kycklingen? I Silicon Valley är en cellbaserad kycklingnugget kanske redo för provsmakning, 40 forskare har gjort en diet som kan rädda planeten och i Berlin är bönor hemligheten bakom världens första veganska gym. Ägg utan kyckling finns redan i verkligheten och kanske kan vi snart odla all mat i en bioreaktor. Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser och experimenterar jorden runt i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat. Del 3 av 5.Mer om programmet

70 procent av alla fåglar på jorden är kyckling. Finns det alternativ till massproduktion och behövs egentligen själva kycklingen? I Silicon Valley är en cellbaserad kycklingnugget kanske redo för provsmakning, 40 forskare har gjort en diet som kan rädda planeten och i Berlin är bönor hemligheten bakom världens första veganska gym. Ägg utan kyckling finns redan i verkligheten och kanske kan vi snart odla all mat i en bioreaktor. Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser och experimenterar jorden runt i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat. Del 3 av 5.Mer om programmet

Kommande

Säsong 1 — Avsnitt 4. Det kryper...

Publiceras: Tor 28 okt 02:00

Sugen på gräshoppor, skalbaggar eller myror? Insekter är den perfekta, miljövänliga proteinkällan - de behöver bara ett genombrott hos världens konsumenter. I Finland odlas gräshoppor i Europas djupaste gruva och fångas i det vilda, i Norge produceras mjölbaggar som nyligen godkänts som livsmedel av EU och insektsbullarna som utvecklats i Ikeas provkök i Danmark blev virala över hela världen. Om man inte gillar kryp i köttbullarna kan kanske insekterna åtminstone bli föda till vår mat? Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser och experimenterar jorden runt i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat. Del 4 av 5.

Sugen på gräshoppor, skalbaggar eller myror? Insekter är den perfekta, miljövänliga proteinkällan - de behöver bara ett genombrott hos världens konsumenter. I Finland odlas gräshoppor i Europas djupaste gruva och fångas i det vilda, i Norge produceras mjölbaggar som nyligen godkänts som livsmedel av EU och insektsbullarna som utvecklats i Ikeas provkök i Danmark blev virala över hela världen. Om man inte gillar kryp i köttbullarna kan kanske insekterna åtminstone bli föda till vår mat? Stjärnkocken Henri Alén och forskaren Lauri Reuter reser och experimenterar jorden runt i jakt på framtidens miljövänliga och välsmakande mat. Del 4 av 5.

Upptäck mer

Visas som lista