Ellas resa: I normandernas fotspår

Resereportage

Spela avsnitt 1

Programmet kan bara ses i Sverige

Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter.

Information om

Rättigheter
Kan bara ses i Sverige
Nästa avsnitt
Inatt 02:00

Säsong 1

1. Kampanien: Slottsherrar och lava

Publicerades: Ons 7 jul 02:00

Ellas resa börjar i Kampanien, där normandernas välde i Syditalien tog sin början för närmare 1000 år sedan. Härifrån expanderade dessa ättlingar till vikingar och nordmän sitt rike och kom att lägga under sig hela södra Italien. Trots att programledaren Ella Kanninen har bott i Italien i 15 år är Syditalien okänd mark för henne. Nu beger hon sig dit för att råda bot på detta och lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 1 av 7. (Finland, 2018)Mer om programmet

Ellas resa börjar i Kampanien, där normandernas välde i Syditalien tog sin början för närmare 1000 år sedan. Härifrån expanderade dessa ättlingar till vikingar och nordmän sitt rike och kom att lägga under sig hela södra Italien. Trots att programledaren Ella Kanninen har bott i Italien i 15 år är Syditalien okänd mark för henne. Nu beger hon sig dit för att råda bot på detta och lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 1 av 7. (Finland, 2018)Mer om programmet

2. Apulien: Helgon och oliver

Publicerades: Ons 14 jul 02:00

Apulien är nästa anhalt på Ellas resa. Hon deltar i folkfest till helgonet Sankt Nikolaus ära och besöker helgedomar och ståtliga monument som 1200-talsslottet Castel del Monte. Olivoljeproduktionen är central i Apulien, här framställs närmare 45% av all Italiens olivolja. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 2 av 7. (Finland, 2018)Mer om programmet

Apulien är nästa anhalt på Ellas resa. Hon deltar i folkfest till helgonet Sankt Nikolaus ära och besöker helgedomar och ståtliga monument som 1200-talsslottet Castel del Monte. Olivoljeproduktionen är central i Apulien, här framställs närmare 45% av all Italiens olivolja. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 2 av 7. (Finland, 2018)Mer om programmet

3. Basilicata: Druvor och grottor

Publicerades: Ons 21 jul 02:00

Basilicata har en lång tradition som vinregion och här odlas än idag många urgamla druvsorter. Här hittar man också staden Matera, som är känd för sin unika arkitektur, med bostäder som delvis är inhuggna i berget. I dessa grottor bodde ända in på 1950-talet tusentals människor. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 3 av 7. (Finland, 2018)Mer om programmet

Basilicata har en lång tradition som vinregion och här odlas än idag många urgamla druvsorter. Här hittar man också staden Matera, som är känd för sin unika arkitektur, med bostäder som delvis är inhuggna i berget. I dessa grottor bodde ända in på 1950-talet tusentals människor. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 3 av 7. (Finland, 2018)Mer om programmet

4. Kalabrien: Korv och forna riter

Publicerades: Ons 28 jul 02:00

Kalabrien blev på grund av sin bergiga geografi en utmaning för de normandiska erövrarna för närmare 1000 år sedan och striderna om makten pågick i decennier. Här är traditionen stark och trots motstånd från den katolska kyrkan förekommer i det lokala påskfirandet urgamla riter, med rötter i medeltiden. Korvar i alla möjliga former, smaksättningar och utföranden är populära i det lokala köket. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 4 av 7. (Finland, 2018)Mer om programmet

Kalabrien blev på grund av sin bergiga geografi en utmaning för de normandiska erövrarna för närmare 1000 år sedan och striderna om makten pågick i decennier. Här är traditionen stark och trots motstånd från den katolska kyrkan förekommer i det lokala påskfirandet urgamla riter, med rötter i medeltiden. Korvar i alla möjliga former, smaksättningar och utföranden är populära i det lokala köket. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 4 av 7. (Finland, 2018)Mer om programmet

Kommande

Säsong 1 — Avsnitt 5. Sicilien: Mumier och auberginer

Publiceras: Inatt 02:00

Ella fortsätter sin resa på andra sidan Messinasundet och beger sig till Sicilien. En ö som vid tiden för de normandiska erövrarnas invasion låg under arabiskt styre. Här kom det arabiska inflytandet att blandas upp med det latinska och bysantinska. Ella beger sig ner i Palermos katakomber med dess mumier och besöker några av öns många blomstrande odlingar. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 5 av 7. (Finland, 2018)

Ella fortsätter sin resa på andra sidan Messinasundet och beger sig till Sicilien. En ö som vid tiden för de normandiska erövrarnas invasion låg under arabiskt styre. Här kom det arabiska inflytandet att blandas upp med det latinska och bysantinska. Ella beger sig ner i Palermos katakomber med dess mumier och besöker några av öns många blomstrande odlingar. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 5 av 7. (Finland, 2018)

Upptäck mer

Visas som lista