Strömsö

Finlandssvenskt livsstilsmagasin

Spela senaste

Programmet kan bara ses i Sverige

Information om

Rättigheter
Kan bara ses i Sverige
Nästa avsnitt
Inatt 02:00

Kommande

. Kul med toarullar

Publiceras: Inatt 02:00

Spel, krukor och djur - möjligheterna är många om man vill hitta på pyssel med gamla toarullar. Jim bygger enkla redskap för hemmaträning, Camilla viker pappersplan med finurliga flygegenskaper och i köket visar Ella hur man gör alkoholfri dundersnaps, med ingefära och gurkmeja. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 13 av 17. (Finland, 2020)

Spel, krukor och djur - möjligheterna är många om man vill hitta på pyssel med gamla toarullar. Jim bygger enkla redskap för hemmaträning, Camilla viker pappersplan med finurliga flygegenskaper och i köket visar Ella hur man gör alkoholfri dundersnaps, med ingefära och gurkmeja. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 13 av 17. (Finland, 2020)

2020

Camillas ritskola

Publicerades: Ons 14 apr 02:00

Hur ritar man av och hur får man propoprtionerna rätt? Camilla lär Elin grunderna i att skissa och rita av. Jim bygger ett buskstöd för bärbuskar och i köket tipsar Anders om hur man kan återanvända gamla torra brödkanter. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 12 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Hur ritar man av och hur får man propoprtionerna rätt? Camilla lär Elin grunderna i att skissa och rita av. Jim bygger ett buskstöd för bärbuskar och i köket tipsar Anders om hur man kan återanvända gamla torra brödkanter. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 12 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Lemonadverkstad i hemmaköket

Publicerades: Ons 7 apr 02:00

Bryggaren Fredrik Bäckström visar Elin hur man gör sin egen lemonad. Elin får pröva olika varianter, som aroniabär, rabarber och - kanske lite otippat - lemonad smaksatt med tjära. Jim visar hur man gör egna limknektar och Alexandra tipsar om olika sätt att lindra insektsbett och stick. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 11 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Bryggaren Fredrik Bäckström visar Elin hur man gör sin egen lemonad. Elin får pröva olika varianter, som aroniabär, rabarber och - kanske lite otippat - lemonad smaksatt med tjära. Jim visar hur man gör egna limknektar och Alexandra tipsar om olika sätt att lindra insektsbett och stick. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 11 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Snart är det påsk

Publicerades: Ons 31 mar 02:00

Strömsö laddar för påsk. Anders bakar Oscar II:s tårta, en svensk klassiker med mandel och smörkräm. Lee och Camilla gör påskinspirerade kransar och tavlor. Jim bygger en odlingsbänk, en smart lösning som man både kan sitta på och odla i. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 10 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Strömsö laddar för påsk. Anders bakar Oscar II:s tårta, en svensk klassiker med mandel och smörkräm. Lee och Camilla gör påskinspirerade kransar och tavlor. Jim bygger en odlingsbänk, en smart lösning som man både kan sitta på och odla i. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 10 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Tälja med yxa

Publicerades: Ons 24 mar 02:00

Elin träffar den svenska yxmakaren Julia Kalthoff, som visar hur man täljer med yxa. I köket bjuder Anders på en snabblagad pasta med kycklinglever och Lee syr ett praktiskt datorfodral i lumpfilt. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 9 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Elin träffar den svenska yxmakaren Julia Kalthoff, som visar hur man täljer med yxa. I köket bjuder Anders på en snabblagad pasta med kycklinglever och Lee syr ett praktiskt datorfodral i lumpfilt. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 9 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Roligt att hjälpas åt!

Publicerades: Ons 17 mar 02:00

Att hjälpas åt och arbeta tillsammans med en uppgift som någon behöver få gjord kallas "talko" på finlandssvenska. Jim och Jonas funderar på hjälpsamhet och talko, samtidigt som de hjälper Tarja Boström att bygga en skjutdörr av gamla lastpallar. Anders gör lasagne på kålrot, inte pasta för ovanlighetens skull och Lee syr handdukar och disktrasor av linne. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 8 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Att hjälpas åt och arbeta tillsammans med en uppgift som någon behöver få gjord kallas "talko" på finlandssvenska. Jim och Jonas funderar på hjälpsamhet och talko, samtidigt som de hjälper Tarja Boström att bygga en skjutdörr av gamla lastpallar. Anders gör lasagne på kålrot, inte pasta för ovanlighetens skull och Lee syr handdukar och disktrasor av linne. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 8 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Smycken av skräp

Publicerades: Ons 10 mar 02:00

Trasiga halsband, fläckiga spetsar och annat gammalt skräp blir till konstfulla smycken när Ninette och Nosipho visar Elin pyssel som är snällt mot både miljö och plånbok. Det blir linneskola med Lee, lödning och svarvning med Jim och i köket vankas en nordisk variant av den hawaiianska mattrenden poké bowl. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 7 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Trasiga halsband, fläckiga spetsar och annat gammalt skräp blir till konstfulla smycken när Ninette och Nosipho visar Elin pyssel som är snällt mot både miljö och plånbok. Det blir linneskola med Lee, lödning och svarvning med Jim och i köket vankas en nordisk variant av den hawaiianska mattrenden poké bowl. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 7 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Kallbadsterapi

Publicerades: Ons 3 mar 02:00

Allt fler upptäcker de positiva effekterna av kalla utomhusbad. Strömsö gästas av australiensaren Leigh Ewin, som lär Jonas grunderna i vinterbadande. Owe berättar om morotsodling och i köket bjuder Anders på syrlig morotssallad och läckert morotsgodis. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 6 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Allt fler upptäcker de positiva effekterna av kalla utomhusbad. Strömsö gästas av australiensaren Leigh Ewin, som lär Jonas grunderna i vinterbadande. Owe berättar om morotsodling och i köket bjuder Anders på syrlig morotssallad och läckert morotsgodis. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 6 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Lök - i trädgård och kök

Publicerades: Ons 24 feb 02:00

Lök är en av våra mest mångsidiga grönsaker. I köket bjuder Anders bl.a. på sotad purjolök och kumminlök, och i trädgårdens lökland odlar Owe allt ifrån luftlök till kinesisk gräslök. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 5 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Lök är en av våra mest mångsidiga grönsaker. I köket bjuder Anders bl.a. på sotad purjolök och kumminlök, och i trädgårdens lökland odlar Owe allt ifrån luftlök till kinesisk gräslök. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 5 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Folkpizza med stjärnkock

Publicerades: Ons 17 feb 02:00

Kocken Nick Victorzon delar med sig av sina bästa tips för den bästa hembakade pizzan. Lee gör sittunderlag av tovad ull, Camilla målar med prickmönster och Owe bygger blomställningar för trädgården av gamla resårsängar. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 4 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Kocken Nick Victorzon delar med sig av sina bästa tips för den bästa hembakade pizzan. Lee gör sittunderlag av tovad ull, Camilla målar med prickmönster och Owe bygger blomställningar för trädgården av gamla resårsängar. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 4 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Vinterodling

Publicerades: Ons 10 feb 02:00

Starta vårens odlingar inomhus, redan på vintern. Trädgårdsmästaren Kristine delar med sig av sina bästa tips för en tidigare skörd. Jim bygger en odlingslåda, Camilla ritar mönster på glasburkar och i köket testar Anders och Jonas ostpanering. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 3 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Starta vårens odlingar inomhus, redan på vintern. Trädgårdsmästaren Kristine delar med sig av sina bästa tips för en tidigare skörd. Jim bygger en odlingslåda, Camilla ritar mönster på glasburkar och i köket testar Anders och Jonas ostpanering. Inspiration för hus och hem, fritid och vardagsliv. Del 3 av 17. (Finland, 2020)Mer om programmet

Klipp

Så gör du din egen tandkräm

Publicerades: Tor 15 okt 2020 10:41

Tandkräm är enkelt att göra själv hemma. Huvudingredienserna är krita, glycerol och gärna ett avkok på bakteriedödande örter. Slipmedlet är den viktigaste ingrediensen i en tandkräm, det slipar bort bakteriebeläggningar, plack och missfärgningar och kan i en hemgjord tandkräm bestå av krita, kaolin (vit lera), bikarbonat eller salt. Receptet finns på svt.se/receptMer om programmet

Tandkräm är enkelt att göra själv hemma. Huvudingredienserna är krita, glycerol och gärna ett avkok på bakteriedödande örter. Slipmedlet är den viktigaste ingrediensen i en tandkräm, det slipar bort bakteriebeläggningar, plack och missfärgningar och kan i en hemgjord tandkräm bestå av krita, kaolin (vit lera), bikarbonat eller salt. Receptet finns på svt.se/receptMer om programmet

Så gör du din egen tofu

Publicerades: Tor 15 okt 2020 10:30

Att göra tofu hemma är som att pyssla med ett långkok. Det tar sin tid men i slutändan får du en tofu med mera smak och bättre konsistens än om du köper den färdig. Receptet hittar du på svt.se/recept.Mer om programmet

Att göra tofu hemma är som att pyssla med ett långkok. Det tar sin tid men i slutändan får du en tofu med mera smak och bättre konsistens än om du köper den färdig. Receptet hittar du på svt.se/recept.Mer om programmet

Helstekt blomkål med currysmör och friterade kikärter

Publicerades: Mån 30 sep 2019 08:39

Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker./Anders Samuelsson, kock i Strömsö. Recept finns på svt.se/receptMer om programmet

Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker./Anders Samuelsson, kock i Strömsö. Recept finns på svt.se/receptMer om programmet

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Publicerades: Mån 14 okt 2019 02:00

En råvara i högsäsong och en intressant framtidsgröda, hampa, blir smakbärare i denna delikata svamppuff. Vill du ha variation i svamprepertoaren får du den här. Recept från Anders Samuelsson finns på svt.se/recept.Mer om programmet

En råvara i högsäsong och en intressant framtidsgröda, hampa, blir smakbärare i denna delikata svamppuff. Vill du ha variation i svamprepertoaren får du den här. Recept från Anders Samuelsson finns på svt.se/recept.Mer om programmet

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Publicerades: Tor 10 okt 2019 17:01

Lakrits och rödbeta är för mig den perfekta kombinationen där grönsakernas förmåga att att brygga smaker verkligen lyser klart. Jordigheten från betan och sötman av lakritsen öppnar upp smakhimlen på ett fantastiskt sätt./Anders Samuelsson, kock i Strömsö. Receptet hittar du på svt.se/recept.Mer om programmet

Lakrits och rödbeta är för mig den perfekta kombinationen där grönsakernas förmåga att att brygga smaker verkligen lyser klart. Jordigheten från betan och sötman av lakritsen öppnar upp smakhimlen på ett fantastiskt sätt./Anders Samuelsson, kock i Strömsö. Receptet hittar du på svt.se/recept.Mer om programmet

Långbakad kålrot med asiatiska smaker

Publicerades: Tor 7 nov 2019 16:28

Billigare vegetarisk festmat är svår att hitta! Kålrot är i mitt tycke den mest finländska av alla råvaror. Här får du en ny anledning att äta denna lite förbisedda knöl. Den blir även en prydlig förrätt men serverad med lite ekologiskt basmatiris funkar den även utmärkt som en smakrik varmrätt./Anders Samuelsson, kock i Strömsö.Mer om programmet

Billigare vegetarisk festmat är svår att hitta! Kålrot är i mitt tycke den mest finländska av alla råvaror. Här får du en ny anledning att äta denna lite förbisedda knöl. Den blir även en prydlig förrätt men serverad med lite ekologiskt basmatiris funkar den även utmärkt som en smakrik varmrätt./Anders Samuelsson, kock i Strömsö.Mer om programmet

Gratäng med äggplanta och parmesan

Publicerades: Tor 7 nov 2019 08:45

Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.Mer om programmet

Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.Mer om programmet

Okonomiyaki – festlig omelett med vitkål och lök

Publicerades: Tor 7 nov 2019 16:28

Okonomiyaki är är japansk streetfood. Det är helt enkelt en fylld omelett men i en ny smakrik paketering. Okonomiyaki betyder bokstavligen ”grillad som du gillar det”. Passar lika bra att äta med fingrarna ur ett hopvikt papper eller vid ett dukat bord. Denna rätt är också perfekt att ta med i lunchlådan till dagen efter, om det råkar blir något kvar….Mer om programmet

Okonomiyaki är är japansk streetfood. Det är helt enkelt en fylld omelett men i en ny smakrik paketering. Okonomiyaki betyder bokstavligen ”grillad som du gillar det”. Passar lika bra att äta med fingrarna ur ett hopvikt papper eller vid ett dukat bord. Denna rätt är också perfekt att ta med i lunchlådan till dagen efter, om det råkar blir något kvar….Mer om programmet

Pakoras med grön chutney och mangold

Publicerades: Tor 7 nov 2019 08:43

Det här är potatis i en form som du inte har tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex. svamp.Mer om programmet

Det här är potatis i en form som du inte har tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex. svamp.Mer om programmet

Gröna fredagstacos med bärsalsa

Publicerades: Mån 21 okt 2019 02:00

Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.//Anders Samuelsson, kock i Strömsö. Recepten finns på svt.se/recept.Mer om programmet

Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.//Anders Samuelsson, kock i Strömsö. Recepten finns på svt.se/recept.Mer om programmet

Upptäck mer
Visas som lista